Konya’daki Çumra İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı İncelendi
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çumra İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatında incelemelerde bulundu.
Çumra’nın özellikle tarımda çok ciddi bir üretimi var; Konya’ya ve Türkiye’ye önemli katkı sağlayan bir ilçe olduğunu kaydeden Başkan Altay, Çumra’ya yeni bir hizmet kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 31 ilçenin tamamında atıksu arıtma tesisi kurma hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Önder Altay, şu ana kadar Konya’nın tamamında 44 atıksu arıtma tesisi inşa edildiğini, devam eden 3 tesisin de inşaatının bu süre içerisinde tamamlanacağını belirtti. Başkan Altay, “Çumra’ya verdiğimiz sözlerden birini daha yerine getiriyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin altyapısı için önemli çalışmalar yapıyoruz ve bugün Çumra Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulunduk. Bu tesis, MEB tarafından destekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İLBANK, FRITT-2 “Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından krediyle yürütülmektedir. Günümüzün en ileri teknolojisine göre inşa ettiğimiz ileri biyolojik arıtma tesisimiz 2043 yılında 71 bin 700 nüfusa göre tasarlandı” dedi.
“Tesiste ayrıca koku giderme ünitesi de mevcut.”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, inşaatı devam eden tesiste koku giderme ünitesinin bulunduğunu belirterek, “Bölge olarak seçilen bölgemiz Çumra ana yolu üzerinde olduğu için burada koku giderme ünitesi de bulunuyor. Yani vatandaşlarımız İnşaatımızı tamamladıktan sonra Çumra’ya gidenler ve organize sanayi bölgesindekiler kokudan şikayetçi olacak.” İnşallah Çumra Atıksu Arıtma Tesisini 2024 yılında tamamlayıp hizmete açacağız. Toplamda 350 milyon liralık yatırım yapıyoruz. İlçelerimizin gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden biri de atıksu arıtma tesislerinin yapımıdır. Çevreye zarar vermeyen bir tesis inşa ediyoruz. Ayrıca buradan çıkan çıktı şu: “Suyun tarımsal üretimde kullanılmasına ilişkin çalışmalar tamamlanacak. Çumra için verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.” ve İLBANK’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Çumra’mıza ve Konya’mıza hayırlı olsun” dedi. konuştu.
“Çumra’nın büyük bir eksikliği dolduruluyor”
Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, ilçeye eklenen tesisin önemli bir eksikliği gidereceğine işaret ederek Başkan Altay’a teşekkür etti. Candan, “Çumra’da yıllardır kangrenleşen bir sorun, kanalizasyon arıtma tesisinin olmamasıydı. Bu durum Çumra-Konya Yolu’nda çevreyi rahatsız ediyordu. Büyükşehir Belediyemiz, İl Bankamızla birlikte projemizin inşaatına başladı. Arıtma tesisi hepimiz için çok sevindirici bir gelişme. “Uzun yıllar Çumra’mıza hizmet edecek bir yatırım. Bu yatırımı ilçemize kazandırdığı için Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. İnşaatının en kısa sürede tamamlanıp hizmete açılmasını umuyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.
“Konya genelinde atık su tesislerinin yapımına öncelik veriyoruz”
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, atık suyun çevresel etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla atık su arıtma tesislerini genişletmeye devam ettiklerini belirterek, “KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla öncelik verdik. Konya’nın tüm ilçelerine atıksu arıtma tesisleri yapılıyor. Bu tesisin maliyeti 9 buçuk milyon.” “Bunun maliyeti Euro. Yüzde 50’sini hibelerden, yüzde 50’sini de öz kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Çumra’yı tebrik ederiz.”
İleri biyolojik arıtma özelliklerine sahip olacak Çumra Atıksu Arıtma Tesisi 9 bin 895 metreküp/gün kapasiteyle inşa ediliyor. İller Bankası tarafından yürütülen Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler Mali Yardım Programı (FRIT II) kapsamında Çumra ilçe merkezi, Alibeyhüyüğü, İçer Çumra ve Okçu mahallelerinden kaynaklanan atık suların biriktirildiği tesisin inşası kapsamında Tedavi edilecek, Dünya Bankası aracılığıyla Avrupa Birliği kaynaklarından 4 milyon 560 fon sağlanıyor. Bin Avro hibe veriliyor. – KONYA